RFI România

A doua Românie, mai puţin cunoscută, cea a diasporei

Autor: Matei Vișniec

Românii care lucrează ca zilieri în numeroase ţări europene ar trebui, în principiu, să fie protejaţi de o triplă legislaţie: prima fiind europeană, a doua fiind a ţării unde sunt angajaţi şi a treia fiind cea românească. În realitate însă nu aşa stau lucrurile, şi mulţi români semnează contracte fără să ştie ce conţin. Tot aşa, mulţi români sunt exploataţi fără să poată reacţiona, din lipsă de asistenţă juridică, sau pentru că nu ştiu ce drepturi au, sau pentru că nu sunt ajutaţi de concetăţinii lor plecaţi cu acelaşi statut de zilier.

Despre aceste subiecte, cu un accent pe situaţia unor zilieri români din Germania, veţi afla mai multe din interviul pe care l-a acordat RFI-ului, la microfonul lui Matei Vişniec, jurnalista Elena Stancu.

De cîţiva ani, Elena Stancu împreună cu fotograful Cosmin Bumbuţ străbat Europa cu rulota lor şi povestesc, pe site-ul lor TELELEU, despre români, despre cum muncesc ei în sere sau în ferme, despre ce îi doare şi ce îi îngrijorează, despre speranţele lor şi despre dorul lor de ţară… Munca acestor doi pelerini sociali şi militanţi pentru dreptul la demnitate al româniloir este foarte preţioasă, şi vă puteţi convinge citind notele lor de călătorie de pe site-ul indicat mai sus. Ei descriu pas cu pas o a doua Românie, mai puţin cunoscută, cea a diasporei şi a milioanelor de români obligaţi să plece în căutare de muncă din cauza sărăciei sau a lipsei de oportunităţi din ţară. 

Distribuie interviul pe Facebook

Alte interviuri care te-ar putea interesa