RFI România a apărut în zorii democrației când totul se lua de la capăt, se făcea de la zero și se clădea pe principii care ne ghidează și 30 de ani mai târziu: libertate, diversitate și actualitate. Ce a început ca un radio experiment, un radio școală, a ajuns să fie unul dintre cele mai credibile radio-uri, locul în care s-au format mulți dintre jurnaliștii prezenți acum în spațiul public. Cum a evoluat postul de la Radio Delta la RFI România și cum am făcut trecerea de la înregistrările pe banda de magnetofon la emisiuni transmise live pe Facebook, vedeți în timeline-ul de mai jos.1990

Pe 1 decembrie, prima emisie de test se aude pe 93,5 FM. Este frecvența obținută pentru un post de radio experiment, realizat de o mână de studenți care amenajaseră un radio în 8 camere din căminul studențesc Leu, sub îndrumarea profesorilor de la Facultatea de Electronică și în parteneriat cu Radio France Internationale.|   Jingle Radio Delta
1991

După o lună de emisii de test și repetiții "la perete", pe 1 ianuarie, la 8 dimineața, primul Matinal Radio Delta se aude in direct pe 93,5 FM. Programul radioului a început într-un format bilingv și bicultural, cu programe realizate atât de echipa de la București, cât și de cea de la RFI Paris.

La trei săptămâni de la primul direct, la Paris presa marchează deschiderea radioului prin articole în principalele ziare naționale, iar la București evenimentul este celebrat printr-un concert susținut de trupa rock românească Holograf și cea franceză Les Avions.

1992

Radio Delta primește licența de funcționare de la Consiliul Național al Audiovizualului, proaspăt înființat în acel an. Din studioul care funcționează la ultimul etaj al căminului din Politehnică se transmit emisiuni ca "Unele și Altele" și "Generația '90", iar radioul devine din ce în ce mai renumit ca loc de formare și practică pentru studenții la jurnalism care vin aici în număr tot mai mare. De altfel tot acum se creează un parteneriat cu Facultatea de Jurnalism, care va trimite studenți în stagii de formare la Radio Delta în următorii 6 ani.

1993

E anul în care este înființată Uniunea Europeană prin Tratatul de la Maastricht, Bill Clinton devine al 42-lea președinte al Americii, Vaclav Havel este ales președinte al Cehiei proaspăt scindată din Cehoslovacia, iar Guvernul Văcăroiu introduce TVA-ul. Toate subiectele sunt dezbătute și prezentate în emisiunile Radio Delta, un radio în care tot mai mulți studenți își găsesc vocea și se pot exprima liber.

|   Colivia cu studenți


1994

Ca orice instituție de radio, din Radio Delta nu lipsește departamentul Comercial. Primii zori ai marketingului de radio au răsărit tot în căminul de la Leu, acolo unde colegii noștri stabileau parteneriate care se transformă acum în adevărate studii de caz pentru studenții la Marketing. Alături de Radio Delta au stat atunci firme ca: Romcargo (actualul TNT), Com-Nico Serv, Secuiana, vodca Kondratov, Champ.

1995

La 5 ani după căderea comunismului, jurnalismul nu se făcea pe Google din simplul motiv că acest motor de căutare nu exista. Știrile erau luate din ziarele cumpărate de dimineață, comunicatele de la partidele nou înființate veneau pe fax, iar intervențiile realizatorilor erau scrise la mașină și editate cu pixul pe hârtie.

1996

Sunt deja șase ani de când funcționează Radio Delta în căminul din Leu. Atmosfera e relaxată, dar profesională, realizatorii cresc odată cu radioul, iar studioul poate fi descris cel mai bine de imaginile pastrate de atunci.

1997

Cea de-a cincea ediție top Delta 200 provoacă ascultătorii să aleagă cele mai bune melodii din toate timpurile, dar și cei mai buni soliști, trupe sau cel mai bun album. A fost o adevarată sărbătoare muzicală difuzată la sfârșit de an.


1998

La radio du monde. Post decembristul Radio Delta se dezvoltă atât de puternic, încât trece total sub umbrela Radio France Internationale și se prezintă ascultătorilor sub denumirea Radio Delta RFI.

1999

Radio Delta RFI emite dintr-un sediu nou, amenajat de la zero grație investiției franceze. Jurnaliștii postului sunt specializați, radioul devine o voce din ce în ce mai recunoscută și respectată, cu un cod de conduită adoptat de la radioul mamă, RFI. Publicul devine tot mai conștient că experimentul s-a terminat cu succes și s-a transformat într-un radio profesionist, onest și imparțial.

2000

Anii 2000 deschid drumul pentru extinderea Radio Delta RFI în țară și în Republica Moldova. Prima frecvență obținută este la Chișinău, unde din acest moment publicul poate asculta actualitatea românească și din Republica Moldova cu ajutorul corespondenților din zonă.


2001

Începutul noului mileniu aduce concertele în fața publicului. Alături de postul muzical de televiziune MCM, radioul invită publicul la EXTRAVADANCE, un concert cu 4 DJ internaționali organizat la Romexpo.

2002

Celebrarea celei de-a doua ediții a Zilelor Franco Române ale Audiovizualului aduc la București pe Jean-Paul Cluzel, PDG al Radio France Internationale și pe Marie-Christine Saragosse, Director General TV5 Monde, în prezent Președintă a grupului France Medias Monde din care RFI face parte.

2003

Continuând o tradiție începută în urmă cu patru ani, ediția 2003 a „Premiilor RFI Electro” numară printre finaliști două trupe românești. Este primul an în care Delta RFI face o preselecție națională. Muzica electronică românească are astfel o șansă în plus să fie auzită nu numai în țară, ci și în concert la Paris.

2004

Radio Delta RFI se aude de acum și la Iași, pe frecvență locală. Jurnaliștii Radio Delta RFI își fac simțită prezența la Iași prin dezbaterile organizate în cadrul Forum de l’info.Pe plan muzical, premiul european „RFI Electro” este anunțat și acordat într-un concert organizat la București.


2005

Anul este marcat de răpirea celor trei jurnaliști români în Irak. Radio Delta RFI a dus o campanie susținută pentru eliberarea lui Marie Jeanne Ion, Ovidiu Ohanesian și Sorin Mișcoci, iar pentru a aduce lumină în acest caz de răpire l-a invitat la București pe jurnalistul francez Nicolas Henin, specialist în Orientul Mijlociu. Într-o conferință de presă realizată chiar în redacția radioului, Nicolas Henin a răspuns întrebărilor jurnaliștilor români, marcând astfel o premieră în mass-media din România.Tot in anul 2005, Craiova și Cluj-Napoca se alătură orașelor în care emite Radio Delta RFI. Corespondenții din aceste orașe reflectă actualitatea de la nivel local, fie prin programele de radio, fie prin dezbaterile Forum de l’info, organizate acum în cele 3 orașe.

2006

Radio Delta RFI devine RFI România în anul în care Bucureștiul găzduiește cea de-a XI-a ediție a Sommet de la Francophonie.RFI România marchează momentul prin organizarea unui spectacol renumit prezentat într-o manieră inedită. „Cântăreața Cheală”, piesa lui Eugen Ionescu, a fost jucată la București de Theatre de la Huchette, în regia lui Nicolas Bataille, același care a pus în scenă pentru prima oară spectacolul la Paris, în anul 1950.

2007

RFI România începe în forță anul în care România devine membră a Uniunii Europene. Jurnalele și emisiunile dezbat noul statut de membru al blocului comunitar, teme care se regăsesc și în Forumurile organizate în țară.


La capitolul muzical, se lansează un CD pe coperta căruia putem regăsi unele dintre trupele invitate de-a lungul anilor la Săptămâna Muzicii Românești.2008

Al 20-lea Summit NATO este organizat la București, moment de mobilizare generală pentru întreaga redacție RFI România care dezbate temele de pe agendă atât prin relatări din inima discuțiilor, cât și într-o ediție Forum de l'Info realizată alături de membrii redacției române de la Paris.

2009

Un nou format al grilei de programe cu mai multă informație și o echipă redacțională din ce în ce mai numeroasă.

2010

RFI România se alătură mișcării mondiale a PARK(ing) Day și transformă și în București o serie de parcări în parcuri. Alături de ONG-urile care ni s-au alăturat, am creat oaze de verdeață în mai multe zone din centrul capitalei și am oferit bucureștenilor ocazia de a merge desculți prin iarbă și de a se bucura o clipă de locuri care în mod normal sunt ocupate de asfalt și mașini.
Park(ing) DAY
2011

Radioul şi-a mutat redacţia şi studiourile într-un nou sediu, mai spaţios şi mai funcţional, în care poate găzdui mai bine invitaţii şi emisiunile. Este si anul in care sarbatorim 20 de ani pe frecvența 93,5 FM. Evident, momentul este marcat și printr-o petrecere la noul sediu.


Radioul ține pasul cu evoluția tehnologică și își modernizează site-ul, dezvoltă aplicații pentru smartphone și difuzează informațiile pe toate canalele de comunicare pe care se află acum publicul său


2012

În 2012 jurnaliștii RFI România merg pe teren în afara țării. Interesați de situația din Balcani, reporterii noștri acoperă actualitatea direct de la sursă prin interviuri și reportaje care ilustrează situația socio-politică din țări ca Albania, Azerbaidjan, Kosovo, Macedonia, Ucraina și Bosnia.


Tot în acest an Marie-Christine Saragosse este desemnată sa conducă holdingul care regrupează RFI, France24 și MCD și care își va schimba numele un an mai târziu în FMM (France Médias Monde).

Marie Christine Saragosse numită în fruntea Audiovizualului Exterior al Franței
2013

RFI România realizează primul webdocumentar în Iordania, la Za'atari, cea mai mare tabără cu refugiați sirieni din lume. Demersul își propune să urmărească criza refugiaților sirieni care deja lua proporții alarmante.Conflictul israeliano-palestian

Tot in 2013, RFI România devine promotor principal al programelor TV5 Monde în România. Marie-Christine Saragosse, președinte FMM și Yves Bigot, director general TV5Monde semnează la București un parteneriat între cele două instituții mass-media care împărtășesc aceleași valori francofone.Cu acest prilej, Marie-Christine Saragosse este intervievată în principala emisiune de actualități a postului public de televiziune.
A fost un an intens in care RFI România și-a mutat studioul pentru câteva zile la Paris, la Salonul de Carte, unde România a fost invitată de onoare. Din studioul instalat în standul Centre National du Livre, jurnaliştii RFI au realizat emisiuni speciale, reportaje şi interviuri.


https://www.rfi.ro/galerie-foto/atmosfera-la-salonul-cartii


2014

Studenţi de la Sorbona descoperă România la RFI, care nu uită că a început ca un radio școală și primește în stagiu studenți de la L'Ecole des hautes études en sciences de l'information et de la communication (CELSA Sorbonne Université). 22 de studenţi francezi ai programului de masterat în jurnalism şi profesorii lor, vin să descopere România înaintea alegerilor europene.

2015

La 25 de ani de la lansare, RFI România își instalează studioul pentru o zi în centrul capitalei de unde emite in direct, în fața publicului din sală, care are astfel ocazia să cunoască jurnaliștii și să interacționeze cu ei.25 de ani de RFI în România

TVR Iași difuzează „După 25 de ani”, documentar care marchează cei 25 de ani de prezență RFI în România.


Și tot după 25 de ani, radioul este decorat cu Ordinul Meritul Cultural, în grad de Cavaler, "în semn de apreciere pentru profesionalismul, obiectivitatea şi dăruirea puse în realizare actului jurnalistic, impunându-se ca un exemplu de abordare responsabilă a informaţiei".


2016

RFI România se aude începând din acest an în două noi orașe din centrul și vestul țării. Postul de radio ajunge la ascultătorii din Sibiu și Timișoara, concentrându-se pe subiectele de interes local grație corespondenților și liderilor de opinie pe care îi intervievează. RFI România a ales să își organizeze aceste lansări într-un stil inedit instalând studioul mobil în locuri ca centrul de informații din Sibiu, respectiv într-un tramvai care a circulat timp de 5 ore în centrul Timișoarei.Lansare frecvență Timișoara

Lansare frecvență Sibiu
2017

Frenchmania cucerește România. Pornind de la proiectul inițiat de Institul Francez, RFI România a organizat la Bucuresti și Iași două concerte cu artistul și compozitorul francofon KEO. Alături de el, au urcat pe scenă artiști români cunoscuți care au cântat în limba franceză.Un alt eveniment important este lansarea în spațiul public a webdocumentarului Femei în Război. Proiectul editorial și-a propus să popularizeze personalități feminine și povești impresionante din perioada Primului Război Mondial. Webdocumentarul conține fotografii mai mult sau mai puțin cunoscute, dar și documente, scrisori, înregistrări audio și interviuri video cu reputați istorici din România.


Lansare documentar Femei în război, sala Elvire Popesco

2018

Sezonul Franța – România, cea mai mare acțiune de promovare culturală a României în Franța. RFI România delocalizează la Paris trei dintre programele sale și chiar dacă este deja o obișnuință pentru noi, această operațiune rămâne cea mai importanta pe care radioul a realizat-o vreodată, în cele trei decenii de existenta.


Deschidere Sezon Franța-România

O echipă formată din jurnaliști, realizatori de programe și redactori web, au realizat 14 ore de programe din Centrul Pompidou și din studiourile France Medias Monde, programe care au oferit o percepție actuală asupra legăturilor care unesc România și Franța.


Emisiuni:

https://www.rfi.ro/special-paris-107749-zebra-editie-speciala-direct-de-la-centrul-pompidou-din-paris

https://www.rfi.ro/special-paris-107725-zebra-michele-ramis-ambasadoarea-franta-romania-luca-niculescu

https://www.rfi.ro/emisiunile-rfi-ro-107643-actualitatea-de-marti-27-noiembrie-2018
2019

Un an al mobilizării redacției pentru acoperirea Summitului Informal al șefilor de stat sau de guvern din UE organizat la Sibiu prin ediții speciale, transmisii Facebook live, invitați, dezbateri și exclusivități, programe realizate din studiourile de la Bucuresti, Sibiu si Paris:


Summit Sibiu
2020

Lansarea Europa+ în colaborare cu AUF (Europa Centrală și Orientală), un proiect editorial care își propune să difuzeze la radio actualitatea din Balcanii occidentali, Europa Centrală și Orientală și Asia Centrală. Proiectul este realizat în colaborare cu studenți francofoni din 19 țări care selecționează și traduc articole din presa locală, franceza fiind limba de lucru.

EuropaPlus: Pourquoi le français ?

Anul schimbării prefixului găsește o redacție matură, pregătită să facă radio profesionist în condiții de pandemie și să fie mai mult ca niciodată alături de ascultătorii săi. Programele RFI România au fost adaptate la stările de urgență și alertă prin care a trecut societatea de la debutul pandemiei de coronavirus, dar niciodată nu ne-am abandonat crezul: libertate, actualitate, diversitate.