Autor: Mirela Dădăcuș
În România ultimilor 30 de ani, statul a construit un singur spital de la zero, spitalul din Mioveni, inaugurat în 2019. Sătulă să mai aștepte după autorități, societatea civilă s-a mobilizat și în 2018 se turna fundația primului spital pentru copii bolnavi de cancer din România, construit exclusiv din donații și sponsorizări, în curtea Spitalului Marie Curie din București. Asociația Dăruiește Viață, prin fondatoarele sale Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu, a făcut posibil acest lucru.
“În 3 săptămâni am strâns 4 milioane de euro, un fenomen social, un val de empatie și implicare fără precedent”, spunea atunci Carmen Uscatu.
Dăruiește Viață va duce mai departe inițiativa #Noifacemunspital, și va reconstrui de la zero și Spitalul de copii Marie Curie, pentru ca toți copiii care ajung la acest spital să poată beneficia de tratament decent. Practic, spitalul pentru copii bolnavi de cancer, a cărui clădire este deja ridicată, va fi extins prin adăugarea unei noi clădiri, de aproximativ aceeași suprafață și capacitate, unde vor fi mutate celelalte specializări din Spitalul de Copii Marie Curie.
Clădirea veche va deveni un campus medical, cu săli de conferințe sau spații de cazare pentru părinți. Studiul de fezabilitate va fi făcut împreună cu o echipă de specialiști din Franța, cea cu care s-a lucrat și la Primul Spital Național de Copii pentru Cancer, Boli Grave și Traumă, spital care va fi deschis în 2021.