Autor: Andreea Pietroșel
“Pentru o lecție rapidă de istorie a artei urbane din ultimii 30 de ani e suficient să faci o călătorie pe Magistrala 4 a metroului, între 1 mai și Străulești”, spune Mihaela Ion, manager cultural și curator.
Ca niște adevărați mesageri, trenurile de metrou duc spre călători mesajele socio-politice lăsate acolo de cei mai mulți artiști urbani. Acolo este de altfel locul în care putem vedea exact care este statusul artei urbane din București spune specialista.
Mihaela Ion observă faptul că Arta Urbană a schimbat societatea românească în ultimii 30 de ani pentru că “a pus accentul pe subiecte și tematici cu impact socio-politic. Vedem artiști care desenează, pictează, realizează murale cu mesaje puternice care pun accentul pe ecologie, pe modul în care umanitatea distruge planeta”. Mai mult, anul acesta foarte mulți artiști urbani s-au reprofilat pe tot ce înseamnă pandemie: “Transmit mesaje puternice de a ne adapta la această pandemie, de a ne conforma la tot ceea ce se întâmplă acum și de a ține pasul cu arta în această pandemie.“
Wanda Hutira, Irlo DoiDoi, Andreea Toma, Pisica Pătrată și Sweet Damage Crew sunt doar câțiva artiștii urbani care au trezit societatea din rutina și indolența în care tinde să intre uneori.
“Wanda Hutira a trecut printr-un război cultural pentru că desenele ei au fost interzise de pe străzile din capitală pentru că au fost considerate împotriva valorilor religioase. Andreea Toma pune accentul pe acest gap între generația tânără și cea bătrână și încearcă să le aducă la un loc. Dacă ne plimbăm prin București sau alte orașe din România sigur vom întâlni artiști urbani ca IRLO, Pisica Pătrată , Sweet Damage Crew – care este printre singurele grupări de artiști urbani care activează de peste 10 ani în România și care fac opere de artă urbană în comun”, spune Mihaela Ion.
Specialista crede că societatea va începe să devină și mai asumată prin faptul că oamenii sunt expuși din ce în ce mai mult la murale, la graffiti-uri și în general la expresii de artă urbană care le stârnesc curiozitatea și îi determină să caute răspunsuri.
În opinia curatoarei de acum înainte vor exista și mai multe proiecte urbane autorizate de comunități și primării, vizibile pe cât mai multe clădiri publice sau private.
“Va fi un pas înainte pentru societatea românească. Expunerea la aceste opere de artă va stârni curiozitatea oamenilor care vor începe să caute răspunsuri. Sunt sigură că arta urbană va schimba România și sunt sigură că va transmite mesaje și mai puternice pentru că artiștii vor căpăta și mai mult curaj”, este de părere Mihaela Ion.